dimarts, 12 de juny del 2012

Tala indiscriminada d'arbres al passeig de Sant Martí d'Empúries


Des de fa uns dies que rebo per vàries bandes queixes sobre la tala 'monumental' d'arbres a Sant Martí d'Empúries.
He vist alguna cosa 'in situ', però no he fet tota la passejada que caldria. Des del Fòrum l'Escala-Empúries n'hem parlat, la Iaeden ha rebut trucades i mails de queixa i avui per mail han arribat més imatges. Diverses persones han informat, després d'una excursió per la zona, la manera destralera de treballar (troncs sobre les tanques,...)
Una vegada més, em dol. No es pot fer d'alguna altra manera? No es pot fer de manera gradual?
Els ambientòlegs i els enginyers forestals, no sé si ens acabarem d'entendre mai.
En Pere Frigola, enginyer del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i potser Medi Natural està al capdavant d'aquesta actuació.
Des de la IAEDEN estem habituats a parlar de projectes que ell porta. La darrera, no fa gaires mesos, al respecte de grans actuacions i molt agressives en zones de màxima protecció (Xarxa Natura 2000) dins l'Albera.
Unes actuacions que, en aquell cas, no passaren ni per exposició pública. I aquestes ho han fet?
Perdoneu però l'administració pública no hauria de passar el mateix tràmit que qualsevol altre ciutadà?
Em pregunto si un particular podria fer aquesta actuació en una zona protegida de titularitat privada. Pot fer i desfer al seu gust? la Generalitat està exempta de control?

Ho sento, em dol!


3 comentaris:

  1. Hola Marta, a mi també em sap greu i sobretot quan es jutgen actuacions sense conèixer la totalitat de l'actuació i la seva justificació. I el que em sap més greu és que el divendres dia 1 va venir en Pere a explicar l'actuació a l'ajuntament i només erem 7 persones a la sala dels quals 1 era el regidor de MA i 2 eren periodistes de mitjans locals. Ara bé, també és lògic que tothom digui la seva. Exposo breument la seva justificació per si serveix d'alguna cosa:

    1. la tala s'ha fet bàsicament per regenerar la pròpia pineda, doncs molts plançons de pi no es denvolupen per la manca de llum i molts pins grans degut al substracte i les condicons de salubritat i climàtiques s'estaven escaixant, caient i morint, i per tant la seva regeneració és urgent

    2. la tala s'ha fet per aclarir la pineda perquè molts arbres estaven caient degut a que varen ser plantats amb una densitat molt elevada per fixar la duna, objectiu ja aconseguit

    3. la tala s'ha fet per diversificar els ambients dunars, i espècies com l'Stachys o el lliri de mar, ara, estan guanyant terreny

    4. la tala s'ha fet perquè molts pins cauen sobre tanques i sobre el passeig, augmentant notablament el cost de manteniment

    5. la tala s'ha fet perquè actualment un vehicle per l'extinció d'incendis actualment no passava

    6. les tanques un cop acabada l'actuació es reposen totes

    7. la tala fer-la de manera gradual, actualment, és econòmicament inviable, doncs fer-la com s'ha fet ara el seu cost ha estat fàciment assumible

    Segurament em deixo alguna altre justificació que va exposar però per mi aquestes eren les més importants.

    Ara bé, per la resta que comentes tens raó, si, crec que les actuacions de l'administració pública haurien de passar el mateix tràmit que qualsevol altre ciutadà i la Generalitat no hauria d'estar està exempta de control ja que segurament així aquestes actuacions no aixecarien tanta polèmica, la qual insisteixo moltes vegades venen per la manca d'informació, tot i que quan aquesta és dona, el resultat també és desesparançador.

    Per últim, també vull afegir que al passeig d'Empúries no només aquesta actuació hauria d'aixecar polèmica doncs hi ha aspectes que al meu entendre haurien d'aixecar més queixes, com: la presència de dutxes dins la duna; el trepig constant de la gent sobre la duna tot i haver múltimples senyals (alguns d'un disseny i materials impropis) que indiquen la importància de no accedir-hi; l'obertura d'accessos d'alguns habitatges dins la mateixa duna; la presència també de infraestructures com les Dipsalut dins la duna; i la que és més greu, les actuacions de les neteges de la platja que han desclaçat part de la duna de la platja del Rec del Molí i col·loquen sorres sobre la vegetació que va fixant la duna de manera dificulta la seva fixació i provoca que les actuacions de neteja de la sorra dins el passeig siguin cada cop més constant.

    Bé, com a refelexió final crec que poder també ha arribat el moment que aquest espai sigui motiu de debat i només de les actuacions del DAAM si no també del mateix ajuntament i dels altres departaments de la generalitat costes, cultura, educació, etc.) i de l'estat (MMA).

    Molts records

    albert

    ResponElimina
  2. El problema està en quines vies disposem per poder consultar el projecte.
    Sempre anem a remolc de les queixes generals.
    Desconeixia que hi va haver una presentació pública. Però abans o després de l'actuació?
    Amb molts d'altres projectes hi ha l'opció de poder-ho consultar prèviament, i la possibilitat de fer-hi al·legacions.
    Albert, saps si el projecte ha estat possible gràcies a una subvenció? En cas afirmatiu, del quin organisme?
    Gràcies pel teu comentari. Ajuda al debat.
    Marta

    ResponElimina
  3. La presentació pública segons se'ns va comunicar aquest dia de l'exposició es va a fer a instàncies de l'Ajuntament perquè ells també rebien moltes crítiques, amb l'agreujant que no varen ser informats i s'ho varen trobar de cop. Per tant, la presentació es va fer a mitja tala. De fet a dia d'avui encara no ha acabat (si no vaig errat ara es troben a l'alçada del Riuet).
    D'altra banda segons ens va comentar en Pere aquest mateix dia la tala no va ser subvencionada si no finançada pel mateix DAAM, tot i que segons tractes amb el ramatant el cost va ser molt baix. Tot anava per biomassa, d'aquí que l'aprofitament ha reduït molt el cost de l'actuació.

    ResponElimina