dissabte, 21 de juliol del 2012

Rescat dels bancs espanyols i especulació urbanística

A principis de juliol es va fer públic el 'memoràndum of understanding' (MoU) del rescat dels bancs espanyols.
Podeu comprendre que, com a ambientòloga, hi entenc poc. Però tinc curiositat per saber com es gestionarà el que s'ha anomenat en català: el banc dolent. Una mena de gestoria de tots els actius tòxics de la banca rescatada. S'entén per actius tòxics tots els béns immobles que els bancs han embargat a aquells que no han pogut fer front al pagament de l'hipoteca o del crèdit corresponent. Aquests béns poden ser terrenys, cases, urbanitzacions, aeroports,.... Segons el MoU, el banc dolent -anomenat en anglès l'AMC, Asset Management Company,- comprarà aquests actius als bancs que han demanat ajut amb diners públics a un preu menor al d'adquisició inicial i un cop deduïdes les provisions ja fetes pel banc. 


Així, doncs, unes quantes qüestions:
- A partir d'ara els desnonaments dels bancs rescatats els gestionarà el banc dolent? Amb quines condicions? La gent que ha de tornar l'habitatge al banc seguirà amb el deute de per vida, com fins ara?
- Es posaran preus diferents segons el bé embargat? Imagino que el sòl tindrà un preu diferent, que una casa que una urbanitació a mig fer o que una urbanització acabada i buida. Això pot donar peu a que es comencin a tramitar plans parcials,.. i a construir habitatges pel simple fet que l'AMC ho comprarà a diferents preus? Tindran en compte el deteriorament ambiental i territorial amb aquestes mesures? O l'economia, l'ecologia i l'humanisme estan deslligats?
A finals d'agost aquesta gestora d'actius tòxics immbobiliaris dels bancs rescatats haurà d 'estar definida i en marxa. 

Imatge aèria de Palau-saverdera
Només a tall de curiositat, des de da un mes aproximadament s'ha tramitat un pla parcial al municipi de Roses de 1300 habitatges!! I ens vam preguntar: quin xixarel·lo s'atreveix ara a construir 1300 habitatges nous? Doncs... Iberdrola Immobiliaria SL. Mmm... alguna informació tindrà i d'alguna manera o altre en sortirà beneficiada, no creieu? Aleshores es parlava que el Banc d'Espanya preveia diferents provisions de fons segons la tipologia de bé immobiliari embargat, beneficiant les urbanitzacions a mig fer que no un sòl sense urbanitzar. Vam entendre que Iberdrola Immobiliaria sabia d'aquesta nova reglamentació del Banc d'Espanya. Caldrà veure si el banc dolent pot tenir o no alguna incidència en l'especulació urbanística. O podem donar per tancada l'especulació urbanística per començar a tractar l'habitatge com un bé necessari per viure i no per enriquir-se sense ètica ni control?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada