diumenge, 1 de juliol del 2012

A València s'han cremat 40.000 ha

Des de fa uns dies que es parla del foc de València. Aquest matí m'ha sorprès l'àrea afectada: 40.000 hectàrees!!

El foc més virulent a la comarca de l'Alt Empordà i que encara se'n sent parlar és l'incendi de l'Albera de l'any 1986. El foc s'estenia des de El Pertús fins a Roses i de Pedret i Marzà a Terrades. L'àrea de cendra i foc afectava 26.000 hectàrees. Cal afegir la mort de quatre bombers francesos que tripulaven en un hidroavió que es va estavellar prop del castell de Requesens.
Aquesta és la referència del meu imaginari en un escenari desolador d'incendis. Tot i que no ho vaig viure en primera persona, és un tema recurrent de tertúlies i cada vegada que hi ha un foc, sigui on sigui -Califòrnia, Grècia,..- a la comarca es reviu l'incendi de l'Albera.

                                           Foto: El Punt

M'ha sorprès també llegir que a l'any 1994 hi hagué una afectació de 100.000 ha per un incendi forestal, també al País Valencià. Aquests grans incendis succeixen en àrees del mediterrani. En un article del 1995 de la UdG (autors: Josep Gordi, Josep Pintó i Josep Vila) es parla de les possibles causes, i una d'elles és:
El despoblament que ha afectat el medi rural ha suposat la desaparició d'un paisatge en mosaic (boscos, conreus, erms, masies) que ha estat substituït per àrees continues i extenses de vegetació forestal: boscos, màquies, brolles. Tanmateix, aquests espais suporten una alta freqüentació de visitants ocasionals, inexperts pel que fa al comportament adequat en un medi natural que suporta un gran risc d'incendi forestal. Es dóna, per tant, la paradoxa de veure com uns espais que han perdut un bon nombre de població permanent es veuen esporàdicament visitats per un nombre gens menyspreable de ciutadans que, en molts casos, arriben a superar les densitats de població existents abans de produir-se l'èxode rural.
La conjunció dels dos fenòmens: despoblació i constitució de grans superfícies de vegetació forestal, per una banda, i la freqüentació intensa de ciutadans inexperts, per l'altra, són, sens dubte, les causes principals que expliquen l'augment de la superfície forestal cremada que ha tingut lloc les dues darreres dècades.



Caldrà tenir-ho present i ser-ne tots plegats molt conscients per intentar trobar solucions a aquest fenomen tan devastador sobre el medi natural.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada