diumenge, 14 de setembre del 2014

Trobada familiar a Girona

El passat diumenge 7 de setembre vam fer una trobada de la família Ball-llosera per celebrar que la meva tia fa 80 anys.
Vaig fer un escritot...

FESTA ANIVERSARI PITA
Girona, 7 de setembre de 2014

EL TREN DE LA VIDA.

La Pita fa 80 anys. Ara sí que no ens pots amagar l'edat. Si fem una senzilla resta ens n'adonem que vas nèixer el 1934. Segons com ens ho mirem, és una llarga vida; però si ens mirem la cronologia de la història és un gra de sorra dins una gran immensitat. Això és la relativitat del temps. Des dels primers assentaments del neolític, 4000 ac, fins ara quantes coses han passat i quantes vides han trascorregut.

La vida d'una persona és comparable al trajecte d'un tren. Cadascú de nosaltres som el maquinista d'aquest tren. I cada tren fa un viatge amb un paisatge que és conformat pel moment històric que ens toca viure. Uns esdeveniments que no podem controlar. De l'any 1934, fins ara, ufff... quants paisatges diferents ha passat el teu tren, Pita. Va començar el trajecte en un moment que en els parts no hi havia ni possibilitats d'anar a un hospital, ni l'epidural. Quin patiment, el de l'àvia Clareta, amb una bessonada a la panxa. Però quin goig fer nèixer dues baldufes guapes, la Rosa i la Pita. Les bessones guapes de Girona. Quan comença el trajecte del teu tren, Pita, esteu en una república i als cinc anys ja havies passat per una guerra civil (poca broma) Passada la guerra i amb una dictadura, va nèixer el germà petit; bé, això de petit és un dir (el vailet va créixer fins a 1,94 metres), passats molts anys i mentre anaves carregant criatures al tren, mor en Franco i s'instaura la democràcia. I dins aquesta democràcia, arriba el boom de la construcció, i després petites crisis, i ara una de molt gran, i després d'això.... el paisatge dirà.

I la família Ball-llosera seguia carregant criatures al tren. La Pita i la Menxu s'atreveixen amb quatre i la Rosa amb 7! Platja d'Aro fou el lloc escollit per l'avi per estar tots junts. Cada estiu podíem gaudir d'estar plegats amb la família. Moments familiars pletòrics. I després, la vida d'alguns trens queda estruncada. L'àvia Clareta, de manera sobtada ens deixa. La Rosa de manera prematura també. Passats uns anys ens deixa la Menxu, i tot seguit l'avi als seus 94 anys. I després i ja instal·lat de nou a Girona ens deixa en Josep Maria. I ara molt recentment en Quim. Però la vida continua i el tren segueix el seu camí i qui no et diu que en qualsevol moment podràs carregar al tren algun besnét o besneta.

I tot i els entrebancs, el tren continua fent el seu trajecte. I aquest tren es pot portar de moltes maneres: amb alegria, amb rencor, amb amargor, amb optimisme,... El que marca la vida de casdascú és la manera de viure-la. I avui, mentre ens hem estat banyant i fent el vermut, he preguntat als teus fills, nebots, nets,... com és aquesta maquinista del tren. T'han definida com a: entranyable, servicial, disposada a tot, sempre amb les portes obertes per a tothom, cuinera fantàstica de vedella amb bolets, carinyosa i familiar, lloca, matriarcal, esplèndida, superàvia, atenta,...

La meva impressió és que ets una maquinista fantàstica. Quan penso amb tu, sempre veig una persona amb un somriure a la cara, passi el que passi, peti qui peti. La família ha estat un puntal per a tu. Sempre he pensat que el cognom Batchellí, si prové d'Itàlia, té una potent influència sobre tu. Sempre he pensat amb l'estereotip de mare italiana, on la família i la defensa i protecció dels teus està per sobre de tot.

I un clar exemple de mamma italiana és l'organització de la trobada familiar anual. La calçotada de Tarragona ha estat la substitució de Platja d'Aro, l'oportunitat d'estar tots junts una altra vegada i seguir amb el contacte de tots els cosins. Un gest de gran generositat per part teva, que diu molt de tu i de la manera que has portat el tren.
Gràcies!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada